2012. április 24., kedd

Miért emeljenek súlyt a nők?

Régi vesszőparipám, hogy a lányok is jöjjenek edzésre, mert talán még jótékonyabb számukra a kettlebell, mint a fiúknak. A fiúk csak izmosabbak lesznek, de a lányok! :)

Álljon itt Elizabeth Quinn összefoglalója, bár ebben a témában nagyon sok helyen olvashatsz utána. Ez a cikk az about.com-on jelent meg itt.

,,Tudjuk, hogy a megfelelő izomtömeg növelése és megtartása az egyik legjobb módja a testzsír kordában tartásának, a sportosság fejlesztésének, különösen ahogy haladunk előre a korban. Azt is tudjuk, hogy a súlyzós edzés a legjobb az izomtömeg növelésére. Mégis a konkrét, rendszeres súlyzós edzéseken résztvevő nők aránya rendkívül alacsony. Az edzőtermekbe járó nők túlnyomó többsége kardió-gyakorlatokat végez. Bármi is az oka, hogy óvakodsz a súlyoktól, álljon itt tíz pont, ami miatt komolyan kellene venned az erőedzést.


1. Fizikailag erősebb leszel
Ha megerősödsz, sokkal kevésbé leszel mások segítségére utalva a mindennapi életben. Az apró feladatok könnyebbek lesznek, a gyerekek emelgetése, a bevásárlószatyor, a mosnivaló már nem fog a végletekig kifárasztani. Ha a maximális erőd növekszik, a napi feladatok során kisebb lesz a sérülés veszélye. Kutatások kimutatták, hogy egy közepesen nehéz edzésterv is 30-50%-kal növelheti az erődet. Azt is kimutatták, hogy a nők ugyanolyan ütemben tudják növelni erejüket, mint a férfiak.

2. Csökken a testzsírod
Dr. Wayne Westcott a massachusettsi South Shore YMCA kutatója kimutatta, hogy ha egy átlagos nő két hónapon keresztül heti két vagy három alkalommal vesz részt súlyzós edzésen, akkor átlagosan majdnem 1 kiló izmot épít miközben 1,5 kiló zsírt veszít. Ahogy az izomtömeg növekszik, úgy javul a nyugalmi anyagcsere, és egész nap több kalóriát éget a szervezet. Általánosítva minden kilónyi megszerzett izom 70-100 kalóriával többet éget. Össze tudod adni?

3. Erősebb leszel, nem vastagabb
A kutatók azt találták, hogy a férfiakkal ellentétben a nők tipikusan nem nőnek meg az erőedzéstől, mert a férfiakhoz képest 10-30-szor kevesebb az a hormonjuk, amely az hipertrófiát (izomnövekedést) okozza. Ellenben az izmaid feszesebbek és formásabbak lesznek!

4. Csökkented az oszteoporózis (csontritkulás) veszélyét
Kimutatták, hogy hat hónap súlyzós edzés növeli a gerinc ásványi sűrűségét 13%-kal. Ez, és a kiegészítőként bevitt kalcium lehet a nők legjobb védekezése a csontritkulás ellen.

5. Az állóképességed is javulni fog
Újra és újra bebizonyosodik, hogy a súlyzós edzés javítja az állóképességet is, kivéve a nagyon kevés elit atlétánál. A golfozók javíthatják ütéseiket, a kerékpározók hosszabb ideig, kisebb kimerüléssel tekerhetnek, a síelők javítják technikájukat és csökkentik a sérülés veszélyét. Bármilyen sportot űzöl, a súlyzós edzésről bebizonyosodott, hogy javítja az általános teljesítményt és csökkenti a sérülés veszélyét.

6. Csökkenti a sérülés, hátfájás és ízületi fájdalom esélyét
A súlyzós edzés nem csak erősebb izmokat épít, de erősebb kötőszövetet és stabilabb ízületeket is. Ez megerősíti az ízületeket és javítja az ellenálló-képességüket. Egy 12 éves kutatás bebizonyította, hogy a hát alsó szakaszának erősítése [ami a kettlebellel különösen könnyű - PP] 80%-os eséllyel csökkentette a derékfájdalmakat. Más kutatás kimutatta, hogy a súlyzós edzés csökkenti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat és erősíti az ízületeket.

7. Csökkented a szívbetegségek kockázatát
Dr. Barry A. Franklin, a Michiganben található Royal Oak William Beaumont Kórházában azt találta, hogy a súlyzós edzés számos módon javítja a szív- és érrendszer egészségét: csökkenti az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét, növeli a HDL (jó) koleszterint és csökkenti a vérnyomást. Amikor állóképességi edzést is csinálunk hozzá, a jótékony hatások még tovább növekednek.

8. Csökkentheted a cukorbetegség kockázatátDr. Franklin azt is megjegyezte, hogy a súlyzós edzés javíthatja a szervezet cukorfeldolgozó képességét, ami csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A felnőttkori cukorbetegség egyre nagyobb gond a férfiak és nők körében. A kutatások igazolták, hogy a súlyzós edzés négy hónap alatt 23%-kal növeli a glükóz-felhasználást.

9. Soha nem késő javítaniKutatások szerint az erőnövelés bármilyen korban lehetséges – 70-es és 80-as éveikben lévő nők is komoly izomerőt tudtak fejleszteni súlyzós edzéssel. Megjegyeznénk azonban, hogy idősebb résztvevők csak szakképzett edző felügyeletével vágjanak bele.

10. Javulni fog a kedved is, és megküzdhetsz a depresszióval
Egy harvardi kutatás szerint 10 hét súlyzós edzés csökkentette a klinikai depresszió tüneteit, méghozzá hatékonyabban, mint a hagyományos terápia. A súlyzós edzéseken résztvevő nők gyakran beszélnek megnövekedett önbizalomról, tettrekészségről, amelyek mind fontos összetevői a depresszió elleni harcnak.

Még többet olvashatsz a súlyzós edzésekről, javaslatokról és tippekről itt: About Strength Training.